
Tamamlanan Projeler
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Bakanlıktan alınan destek kapsamında, özel olarak geliştirilen süreç yönetimi metodolojisi kullanılarak, kompleks alanlarda, enerji verimliliğini piyasa çözümlerine oranla çok daha fazla artıracak referans bir çözüm yaratmak amacı ile, iş zekası içerikli yazılım uygulaması, bütünleşik otomasyon sistemi, eşanjör ve buhar seperatörü gibi uygulamalardan oluşan atık ısı geri kazanım santrali geliştirilmiş ve imal edilmiştir. Proje, bugüne kadar Bakanlık için 2023 vizyonu kapsamında yapılan benzer 700 çalışma arasından en iyi 4 arasına girmeyi başarmıştır. Bu vesile ile 17.01.2013 tarihinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Nihat Ergün tarafından özel bir ödül verilmiştir.
TÜBİTAK
Enerjinin akıllı kullanımına göre (ekserji) tesis ve şehir yerleşim modellemesini sağlayan AKILLI TÜRKİYE (AKTÜRKİYE) projesi, TÜBİTAK tarafından 3,200 proje arasından desteklenmeye değer 8 projeden biri seçilmiştir. Bu kapsamda, Silikon Vadisi’nde özel bir programa katılım gerçekleşmiştir. Buna istinaden Sn. Bakan Fikri Işık özel bir ödül vermiştir. Program boyunca, Stanford University, Google, Sun Edison, GLJ Group, Starters Lab ve South Valley Angels’ta yapılan çalışmalarda, projenin hem teknik boyutu hem de yaratacağı ekonomik değer ile alanının en ileri örneklerinden olduğu, dünya ölçeğindeki uzman isimlerce tescil edilmiştir.
Stanford University
AKILLI TÜRKİYE (AKTÜRKİYE) projesi için Stanford University’de özel uygulama çalışmaları ve toplantıları gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Üniversitenin önderliğinde Silikon Vadisi alanını kapsayan özel simülasyon faaliyetleri tamamlanmıştır. Stanford University Energy Resources Engineering Departmanı ve Global Climate and Energy Project Direktörü Prof. Sally Benson, Civil & Construction Engineering bölümü öğretim üyesi, CIFE Direktörü Prof. Martin Fischer projenin dünya geleceğine yön verecek biçimde büyük önem arz ettiğini belirtmiştir. Aynı Üniversiteden Global Projects Direktörü Prof. Raymond Levitt ise projenin "hayranlık uyandırıcı" olduğu ifadesini kullanmış, bu çalışmanın, Stanford University'de ancak iki sene sonra yapılması planlanan bir içeriğin şimdiden ürünleşmiş hali olduğunu belirtmiştir. Gelecek işbirliği fırsatları, beraber çalışma zemini ve iş modellerinin kurgulanması çalışmaları tamamlanmıştır. Program kapsamında, Prof. Dr. Levitt önderliğinde ve EPA Danışmanı Glenn Paulson adına uygulamalar geliştirilmiştir.
OSTİM Bölge Müdürlüğü
Bölgede yer alan işletmelerin kaynak kullanım verimliliğini maksimize etmek için yapacakları olası yatırımların performansını net ve sayısal olarak analiz edebilmeleri amacıyla finansal mühendislik metodolojisi geliştirilmiş, söz konusu metodoloji kullanılarak örnek uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, süreç yönetimi ve kaynak kullanım verim analizini yapmayı mümkün kılacak uygulamalarla ilgili eğitimler tamamlanmıştır. Tüm yapılan çalışmaların sistematik olarak kılavuz biçimde anlatıldığı bölümlerin yer aldığı bir kitap yazımı gerçekleştirilmiştir. Bölgede yer alan yenilenebilir enerji kümesinin teknoloji yerlileştirilme çalışmaları kapsamında, teknoloji transferi ve tasarım modelleme çalışmalarında destek mühendislik faaliyetleri tamamlanmıştır.
ODTÜ TEKNOKENT A.Ş.
ODTÜ TEKNOKENT’in anlaşmalı ESP’si (Çevre Hizmet Sağlayıcısı-Enviromental Service Provider) olma hakkı kazanılmış, yapılan anlaşma kapsamında, “Ecodesign And Legislation Services For Enterprise Europe Network (ELEEN)” çatı projesinin Türkiye temsilcisi olunmuştur. Bu kapsamda, 30’un üstünde firma ve fabrikaya enerji odaklı mühendislik optimizasyonu çözümlerinin tasarımlamaları yapılmıştır. Uygulamalar için danışmanlık hizmeti verilmiştir. Ayrıca, Enerji Kullanımı Optimizasyonu için üretim planlama algoritmaları geliştirilmiştir. Ekserji Tabanında İş Süreci Yönetimi, İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma modellemeleri oluşturulmuştur. Yapılan uygulama projelerinin 4’ü, ELEEN tarafından, Avrupa’da çok az sayıda, sadece en seçkin projelere verilen “Başarı Hikayesi” unvanına sahip olarak Network’un sitesinde yayınlanmıştır.
Akdaş Döküm Tic. ve San. A.Ş.
Üretim süreç akışının ve üretim planlama işlemlerinin optimum sonucu almak üzere revize edilmesini sağlayacak mühendislik uygulamaları tamamlanmıştır. Üretimin parametrik değişkenleri ve performans göstergeleri, enerji, zaman ve maliyet odağında analiz edilmiş ve dinamik katma değer saptamaları gerçekleştirilmiştir. Yeniden yapılandırma faaliyetlerinin modellemesi kurgulanmıştır. Devamında ise, icraat adımları analitik olarak belirlenmiştir. Alanında ilk olma özelliğine sahip, dökümhanelerde oluşan ışınım odaklı atık ısının, maksimum verimle kullanılabilir enerjiye dönüşmesini sağlayan, “Akıllı Enerji Çemberi” adlı ürünün kurulumu ve çalıştırılması işlemleri tamamlanmıştır.
Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği
Döküm sektörünün belli başlı üretim çeşitleri için süreç akış modellemesi standardizasyonu gerçekleştirilmiştir. Enerji ve zaman odağında dökümhanelerin üretkenliğini doğru analiz edebilmesini sağlayacak anahtar performans göstergeleri kurgulanmıştır. Döküm üretimi performansı ile üretim esnasında gerçekleşen makine kullanımının sebep olduğu kaynak sarfiyatı arasındaki ilişki matematiksel olarak ifade edilmiştir. Bu değerlemeyi enyilemek için yapılması gereken destek mekanik çözümlerin tasarımlanması gerçekleştirilmiştir.
Limak Holding
Holding bünyesindeki çimento fabrikasında enerji verimliliğini artırabilmek için, süreç akışı modellemesi tamamlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre optimum tasarım özelliklerine sahip, atık ısı geri kazanımı merkezli bütünleşik motor ve otomasyon sistemi kontrolü ürünü projelendirilmiştir. Söz konusu çalışma, Avrupa Birliği ELEEN platformunca ödüllendirilmiştir.
Ankara Un Sanayi A.Ş.
Üretim sürecinin ve tüm süreçlerinin yeniden modellenmesi, sayısal ve anlık olarak performans takibini sağlayacak analitik gösterge sisteminin geliştirilmesi, üretimin enerji odaklı olarak daha verimli yeniden kurgulanması için “Enerji Odaklı Un Üretim Verimi Sağlayacak Sistematik Geliştirme Projesi” gibi çalışmalar tamamlanmıştır.
Kartal Grup
Firmanın Kazan ve Ostim’de yer alan işletmeleri için enerji odaklı süreç akışı diyagramı modellemeleri oluşturulmuştur. Modellemeler bilgisayara aktarılarak darboğazlar ve geliştirilmeye açık noktalar teşhis edilmiştir. Buna göre, yazılım uygulaması ve atık ısı geri kazanım elektromekanik çözümü tasarlanmıştır. Gerekli teknik ve ekonomik fizibilite çalışmaları tamamlanmıştır.
Lombardi Software, Inc.
Firmanın Türkiye’deki organizasyonlarını yürütme hakkı kazanılmıştır. Ürün satışı, teknolojik ürün geliştirme alanlarında iş ortaklığı yapılmıştır. Kaynak sarfiyatını enküçültecek algoritma geliştirmeleri için çalışmalar tamamlanmıştır. Türkiye’deki elektronik iş yönetimi konusunda firmanın yürüttüğü çalışmaların koordinatörlüğünü üstlenilmiştir.
Çözümler Atölyesi
Süreç, sistem, marka yönetimi danışmanlığı veren modelin kurgusu oluşturulmuştur. Çözüm ortaklığı modeli kapsamında geliştirilen projelerde süreç analizi, yazılım uygulamaları ile performans yönetimi, katma değer analizi, yazılım aracılığıyla simülasyon modellerinde ölçümlenmesi, süreç enerji verimliliği analizi, enerji tasarruf artırıcı iş modellerinin geliştirilmesi, tasarruf yatırım planlarının fizibilite ve takvimleme çalışmalarının belirlenmesi, rantabilite endeksleri analizi, enerji tasarrufunun APG ile analitik ölçümlenmesi, analitik markalaşma modellemelerinin geliştirilmesi, tüketici eğilimleri analizi, toplam sistem yönetimi analizi, tedarik zincirindeki kuruluşlarla kazan-kazan modellerinin geliştirilmesi çalışmalarının içerik yapıları oluşturulmuştur.
Ortadoğu Rulman Sanayi A.Ş.
Ürün modellerinin teklif, sipariş, tasarım, üretim, paketleme ve ulaşım aşamalarının iş modellemelerinin geliştirilmesi, yönetilmesi, iş akışlarının sayısal analizi ve kontrolü, performans göstergelerinin takibi, verimlilik tablolarının geliştirilmesi, revizyon kararlarının geliştirilmesi, süreçlerin optimizasyonu ve alternatif karşılaştırılmalarının simülasyonu, üretim akışının planlanması, kapasite verileri kontrolü, bantların üretim hızının planlanması, ölçümlenmesi çalışmaları yürütülmüştür.
Bilkent Üniversitesi
Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığına ait süreçlerin modellenmesi, simülasyon modellerinin oluşturulması, ham verilerin Arena programı aracılığı ile fonksiyonlaştırılması, iş gücü sayısal analizi, süreç yönetimi planlamaları için formülizasyonların geliştirilmesi, performans değerlendirme, kapasite verilerinin üretilen hizmetle ilişkilendirilmesi, yeniden yapılandırma simülasyonu, e-doküman yönetim sisteminin adaptasyonu, iş yükü kontrol edilebilirlik düzeyini arttıracak optimizasyon modellemesi, personel performans maksimizasyonu iş modelinin geliştirilmesi, kaynak kullanım minimizasyonunu sağlayacak bilgisayar yönetim sisteminin geliştirilmesi, yapılan revizyonların sağlayacağı katma değerlerinin Arena ve X-press modelleriyle ifadesi çalışmaları yürütülmüştür.
TÜRKSAT Uydu ve Haberleşme A.Ş.
Süreç analizi yönetimi ve süreç performans değerlendirmesi, yeniden yapılandırma alternatiflerinin geliştirilmesi, sağlanacak katma değerlerin benzetim modelleri aracılığıyla Arena programında ölçümü, anahtar performans göstergelerinin sürekli gözlemlendiği Aktivatör adlı bilgisayar programının geliştirilmesi çalışmaları yapılmıştır. Proje basamaklarını referans alan metodolojinin geliştirilmesi ve makaleleştirilmesi aşamalarında yer alınmıştır. Bu çalışma Türksat A.Ş. tarafından dağıtılmak üzere kitapçık haline getirilmiştir.