.

Kazanmanın Yolu

GreenBusiness Özel

Adım Adım Enerji Yönetim Projesinde Yapılması Gerekenler

 

İş dünyasının “sıfır” noktasından bugününe kadar zihinlerde kalan başarı öykülerinin arkasında hep aynı gerçek vardır: Bir yerde sorun varsa mutlaka potansiyel bir de fırsat vardır. Yaratılan çözümler zaman içinde kalıcı ve önemli bir değere dönüşecektir. GreenBusiness’a göre bu dönemin altın değerinde kazandırdığı öğreti enerji tasarrufu için geliştirilmekte olan ve geliştirilen yaratıcı bilimsel yaklaşımlardır.

Artık alışkanlık haline geldiğinden zaman içinde önemsenmeme eğilimi gösterilen bir sürü rutin masraflar mevcuttur. Bunlar, belli asgari standartları sağlayabilmek adına kullanılmakta olan teknolojilerden dolayı ileri gelen elektrik, su ve ısıtma gibi masraf kalemleri olarak özetlenebilir. Daha da genel bir ifade ile bu tanımı enerji tüketimi olarak da yapmak mümkündür. Yıllar yılı verime olan katkısı, sürdürülebilir ekonomi için elinde bulundurduğu fırsat göz ardı edilen enerji tüketimi son dönemde belirgin biçimde fark edilmeye başlanmıştır. Dünya geleceği ve ekonomik döngünün aksamadan sürdürülebilmesi için bu tüketimin optimum düzeye çekildiği tasarruf çalışmalarını geliştirmeye ve bu masrafları azaltmaya ihtiyaç vardır. Geliştirilen yaratıcı bilimsel yaklaşımlarla bu maliyet kalemlerinde önemli tasarruf fırsatları yaratabilmek mümkündür.

Etkin iç işleyiş yönetiminde, bu masraflar için derinlemesine bir analiz çalışması yürütülmesi ve de optimizasyon yöntemleri geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. GreenBusiness tüm işletmeler ve kurumlarda uygulamak üzere temel bir yol haritası oluşturmuştur. Tüm enerji kalemlerini önemli oranda kısacak tasarruf yöntemleri içeren çalışmaların yol haritası temelde 7 basamaktan oluşmaktadır. Çalışmalardan yüksek verim elde etmek için metodolojinin örnek uygulamasının pilot çalışma alanları için kısa sürede ön çalışma niteliğinde tamamlanması tercih edilmektedir. Böylece gelecek çalışmalardan alınacak sonuçlar ve optimum çalışma düzenleri net biçimde belirlenmiş olacaktır. Aşağıda hemen her şirketin uygulayabileceği GreenBusiness’a özgü çalışma metodu anlatılmaktadır. Adım adım  yapılması gerekenler bir proje çalışma metni formunda anlatılmaktadır. Şirketlerin enerji tasarrufu yapması için yapması gerekenler sistematik biçimde anlatılmaktadır.

 

Enerji Yönetimi Projesinde Gerçekleştirilmesi Gereken İş Paketleri

 

1. Enerji ve Ekserji Gereksinim Analizleri

Fimada mevcut enerji tüketim miktarlarının detaylı biçimde analizi ilk adımda gerçekleştirilecek temel çalışmadır. Enerjinin tüm türleri ile tüketildiği noktalar belirlenmelidir.

    1. Firmanın tüm çalışma noktalarında ve de özellikle üretim yapılan sahada enerji tüketim noktaları tespit edilerek bütünleşik bir analitik zeminde çizelgelenmelidir.
    2. Enerji tüketim noktalarında harcanan enerji miktarları takvimsel faktörlere bağlı olarak belirlenmeli, sonuçlar grafiksel olarak görsellenmelidir.
    3. İç işleyişi oluşturan iş akışlarındaki enerji tüketim seviyeleri, tüketim noktaları  analitik olarak tespit edilmelidir.
    4. İç işleyiş süreçlerinin referans enerji gereksinim seviyeleri ideal verim karşılaştırmaları ile tespit edilmelidir.
    5. Enerji ve ekserji verimliliklerini ifade etmek için gerekli formulasyon adaptasyonları geliştirimelidir.
    6. Mevcut durumda süreçlerin enerji ve ekserji verimlilik seviyeleri tespit edilmelidir.

 

2. İş Geliştirme Çalışmaları

Çalışma noktalarındaki toplam verim artışı ve tasarruf potansiyellerinin ortaya çıkartılması gerekmektedir. Katma değer sağlaması olası optimizasyon çözümleri tespit edilmeli, ayrıca diğer alternatif çözümler için de metod yaklaşımları geliştirilmelidir.

    1. Faaliyet alanlarındaki potansiyel alternatif enerji kaynaklarının sayısal olarak detaylı analizi gerçekleştirilmeli, faydalanmak için gerekli projelendirme modelleri belirlenmelidir.
    2. Süreç çıktılarının harcanan enerji miktarları ile karşılaştırılmasına dayalı performans değerlendirme sistemi oluşturulmalıdır.
    3. Harcanan enerji ile ortaya çıkan iş toplamlarının ölçümlenmeli ve enerji verimliliği açısından yorumlanması sağlanmalı, örnek raporlamalar geliştirilmeldidr.
    4. Yapılan ölçümler ışığında optimizasyon modellerinin gereksinimleri ve hedefleri belirlenerek parametre çalışması tamamlanacaktır.
    5. Yürütülecek optimi,zasyon faaliyetlerinin katma değer analizleri bu ölçümler baz alınarak şekillendirilmelidir.

3. Tasarruf Yönetim Çözümlerinin Geliştirilmesi

Tüm üretim noktalarında tamamlanan iş geliştirme potansiyelleri araştırmalarına bağlı olarak gerekli çözüm yöntemleri ve uygulama biçimleri belirlenemelidir. Analizlerde ortaya çıkan fırsatlar ve gereksinimler dikkate alınarak optimizasyon mühendisliği yürütülmelidir.

    1. Alternatif enerji kaynaklarından yararlanmak için ortaya konan proje modelleri için gerekli yatırım planlamaları tamamlanmalıdır.
    2. Fayda maliyet analizleri belirlenen projelerin ne noktada ve ne kadar katma değer sağlayacağı, uygulamaya değer olup olmadığı tayin edilmelidir. 
    3. Enerji ve ekserji verim hesaplamaları çerçevesinde ölçümler yapılarak süreç modellemeleri ve sistem iyileştirme tasarımları gerçekleştirilecektir.
    4. Bir önceki iş paketine bağlı olarak enerji optimizasyon modellemeleri geliştirilmeli, modellemelerin örnek uygulamaları yapılmalı, gerekli revizyonlarla son halleri belirlenmelidir.
    5. Sistem iyileştirme tasarımları adapte edilmelidir.
    6. Enerji tasarrufu sağlayacak ve çabuk hayata geçirilebilecek pratik bilimsel metodlar adapte edilmelidir.

 

4. Fizibilite Çalışmaları

Sistem içerisinde yapılacak revizyonların yanı sıra tasarruf sağlayıcı yatırımlar da proje kapsamında tespit edilmelidir. Fabrika ortamına adapte edilecek entegre sistemlerin makulluk düzeyleri, avantajları ve gereklilikleri detaylı biçimde analiz edilmelidir.

    1. Enerji tasarruf yatırımlarının fizibilite çalışmaları yürütülerek sayısal katma değerler ve olası yatırım giderleri belirlenmelidir.
    2. Rantabilite endeksi ve NPV gibi değerler yıllara göre, çeşitli alternatifler ışığında değerlendirilerek simülasyon sonuçları belirlenmelidir.
    3. Yürütülen fizibilite çalışmaları ve alternatif simülasyon sonuçlarına göre uygulamaya değer olanlar tespit tedilmelidir.
    4. Uygulamaya değer olarak seçilen yatırımların amorti süreleri, karlılık oranları, uzun vade katma değerleri ve enerji performans göstergelerine sağlayacakları artı değerler tespit edilmelidir.
    5. Bu yatırımların hangi sıra ve ölçekte gerçekleştirileceği belirlenmelidir.

 

5. Fark Yönetimi

Yapılan tüm revizyon ve iyileştirme çalışmalarının ne denli sonuçlar vermeye başladığını ve gelecekte ne denli katma değer sağlayacağını sürekli takip edebilmeyi sağlamak önemli bir proje adımı olacaktır. Geçmişteki enerji tüketimi ile değişimden sonraki karşılatırılarak, elde edilen iyileşmelerin sayısal karşılıkları ifade edilmelidir.

  1. Mevcut enerji tüketimleri ve gerekli parametre ölçümlemeleri tamamlanmalıdır.
  2. Ölçümler ışığında enerji performans göstergelerinin sayısal karşılıkları tespit edilmelidir.
  3. Yeni duruma dair verim durumları, katma değerler belirlenecektir.
  4. Proje sonuçlarına bağlı olarak elde edilen kazanım, şirkete üretim ve mali yönden artı getirileri analiz edilmelidir.

 

6.Enerji Sistemlerinin Sürdürülebilirliğinin Yönetimi

Fabrikanın ekonomik ve teknoloji düzeyinde en uç noktayı yakalaması için üstün teknolojilerin optimize edilmesi sağlanmalıdır. En önemli nokta olarak birlikte ısı ve güç sistemi, ısı pompaları, ısı depolama, absorpsiyonlu soğutucular gibi sistemler en uygun oranlarda melezleştirilmeli ve geri dönüş süreleri hesaplanmalıdır.

  1. Mevcut tüketim biçimlerine ve miktarlarına bağlı olarak teknolojik yenilenme ihtiyaçlarının tespiti gerçekleştirilmelidir.
  2. Detay analiz çalışmasına bağlı olarak gerekli teknik değişim akışlarının tayini belirlenemelidir.
  3. Yenilenmelerin katma değer ve maliyet hesaplamalarının tamamlanması enerji verim performans göstergelerine bağlı olarak biçimlendirilmelidir.
  4. Enerji verim performans göstergeleri sonuçları baz alınarak sistem melezleştirmelerinin optimizasyonu gerçekleştirilmelidir

 

7. Nihai Rapor

Proje ile elde edilen kazanımların ve izlenen yol haritasının detayları ile anlatıldığı bir nihai raporlama gerçekleştirilmelidir. Yapılan çalışmaların ve bu çalışmaların şirkete bugünki ve gelecekteki katkısı ifade edilmelidir.

    1. Tüm revizyon ve yatırımlar sayesinde elde edilmiş ve edilecek kazanımlar kısa, orta ve uzun vade için tespit edilmelidir.
    2. Yenilenen duruma göre harcanan enerji ile ortaya çıkan iş toplamlarının enerji verimliliği açısından tekrar yorumlanması, aradaki farkın sayısal olarak değerlendirmesi yürütülmeldir.
    3. Elde edilen sayısal, finansal ve kuurmsal kazanım detaylı olarak analiz edilmelidir.
    4. Sonuçlara bağlı olarak enerji yönetim politikası belirlenmelidir.
    5. Sürekli iyileştirme için bundan sonra adapte edilecek know-how yapısı metodolojik olarak saptanmalı, detaylı biçimde aktarılmalıdır.
    6. Tüm içerikler ve planlamalar kapsamlı bir rapor olarak sunulamalıdır.